Pàgines

dilluns, 22 d’octubre del 2012

La flauta travessera

PER COMENÇAR A CONÈIXER AQUEST INSTRUMENT...

La flauta travessera és un instrument de vent fusta. Es tracta d'un tub d'uns 67 centímetres tancat per un extrem i obert per l'altre. Té una sèrie de forats distribuïts al llarg del tub que permetran fer les diferents notes al tapar-los i destapar-los. Com més forats hi hagi tapats, més greu serà el so de la flauta; i, en canvi, com més forats hi hagi destapats, més agut sonarà.

Les flautes actuals estan construïdes amb metalls com l'alpaca, l'argent, la plata o, fins i tot, l'or! Però, malgrat ser un instrument fabricat amb metall, com s'ha dit, és un instrument de la família del vent-fusta. I, com pot ser això? Doncs, principalment, perquè antigament sempre s'havien construït amb fusta, fins aproximadament al segle XIX.

Aquest instrument consta de 3 parts:
- El cap: té un extrem tapat i l'altre destapat. Al cap de la flauta, hi trobem l'embocadura, que és el forat per on bufarem.
- El cos: és la part més llarga i on hi trobarem més claus (aquesta mena de botons que serveixen per tapar i destapar els forats).
- El peu: la part final del tub on hi trobem unes poques claus.
Aquí podeu veure una il·lustració amb les diferents parts:







En general, es tracta d'un instrument força agut i la seva extensió és de 3 octaves (del do3 fins al do6, com es pot veure al pentagrama a continuació), que corresponen als 3 registres de la flauta: greu, mig i agut.
registre flauta travessera

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada